Google Power Search

Google Power Search er det nettkurs for å lære seg å bruke søkemonitorene mer effektivt. Kurset består av korte videosnutter med forklaringer av Daniel Russell, som er Senior Research Scientist hos Google, og etter videoene får du små oppgaver relatert til det du har lært. Kurset er gratis og du kan ta det over så lang tid som du ønsker.

Jeg har nå tatt nettkurset og vil dele de tipsene jeg synes var mest nyttige. Med dette håper jeg at du også blir mer bevisst på hvordan du søkeoptimaliserer med Google.

 1. Filtrering av søk
  Det er nok mange av dere som kjenner til at man kan fargefiltrere bilderesultatene man får opp på Google, men var du klar over at man kan filtrere etter animasjon, ansikt eller fotografi? Hvis det er noe spesielt du er på utkikk etter, prøv å lage en kontekst i filtreringen din.
 2. Hvordan finne de beste søke-ordene
  Når man skal søke etter noe bør man unngå å bruke hele setninger. Tenk litt gjennom hva du vil finne ut av, og hvilke nøkkelord som er mest beskrivende. Dersom du fortsatt ikke finner det du søker etter, kan du prøve å finne beskrivende synonymer som går inn i konteksten. Google har kommet med en funksjon som heter Question Answering. Denne funksjonen klarer å svare på banale spørsmål som høyden på et fjell, eller lengeden på en elv.


 3. Rekkefølge på søkeord
  Det blir brukt et ganske godt eksempel i kurset; om du søker på WHO. Det første som kommer opp er da Verdens helseorgansisasjon, men om du putter in “The” foran, vil du få opp det britiske rockebandet, og dersom du setter “A” foran, vil du få opp karakterene fra barneboken til Dr. Seuss.
  Søkemonitoren har blitt så smart at den forstår emojis.
 4. Ulike søkemotorer
  Google har ulike søkemotorer om det er noe spesielt du er på utkikk etter. Du har Google Scholar hvor du kan finne fagartikler og akademisk lesesotoff, Google Patents hvor man kan søke opp ulike patenter og patentsøknader.


 5. Fjerne irrelevante søk
  Visste du at man kan fjernesøk som ikke er relevante for det du er ute etter ved å sette inn et minustegn? Hvis man for eksempel skal lage sjokoladekake, men er allergisk mot egg, kan man søke “Sjokoladekake -egg”. Da vil du få opp oppskrifter uten egg. Denne funksjonen finnes foreløpig ikke i Norge, men jeg håper den kommer snart.
 6. Google Images
  Denne funksjonen sørger for at du kan søke med bilder. Om du har et bilde at et sted, men ikke er helt sikker på hvor det er i fra, kan Images finne dette ut for deg. Den kan også klare å spore hvor bildenes opphav er fra. For å finne frem kan du søke opp “Google bilder”, så får du opp en side som ser sånn ut:


 7. Reliabilitet
  Man bør alltid ta sikte på at det finnes flere sider av en sak. Derfor bør man sørge for at man leser flere artikler om samme sak, for å være sikker på at den første artiklen ikke er partisk. Prøv å finne synonymer eller ordlegg deg på en annen måte for å finne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *