Hvordan bygge en merkevare fra bunnen av

Denne uken fikk vi i oppdrag å finne et tidligere innlegg/artikkel om digital markedsføring for så å oversette og forbedre det. Jeg har valgt å oversette Hiten Shah sitt blogginnlegg, hvor han forteller om hvordan Leo Widrich klarte å gjøre selskapet, Buffer, synlig. 

I løpet Leo Widrich sine første måneder som medstifter i Buffer, skrev han 2-3 gjesteinnlegg på blogger hver dag. Han startet i selskapet i januar 2011, og allerede i april var selskapet nevnt av over 100 bloggere. Ni måneder senere hadde de klart å få over 100 000 brukere. 

Det som Widrich gjorde kalles for innholdsmarkedsføring, kundeanskaffelse, ”gjorde ting som ikke skalerte”, men som bommet på det helhetlige bildet. På ni måneder hadde Widrich klart å gjøre Buffer til en meningsfull bedrift. 

Viktigheten av en merkevare

”Når du har klart å grave deg inn i folks underbevissthet har du klart å skape en merkevare.” 

Tenk over hvorfor Amazon er så lett å gå tilbake til. De har klart å snike seg inn i bevisstheten din. Hvor ofte har du tatt deg selv i at du går inn på Amazon når du skal kjøpe noe på nettet? Det er nærmest instinktivt å velge dem. 

På langsikt gagner dette dem bra. Når man er i folks tanker, er det mer sannsynlig at de snakker om deg til andre venner og bekjente. På denne måten sprer de merkevaren din. 

Det er akkurat derfor merkevarebygging er så viktig. Det sørger for at man kommer seg opp og frem, og ikke blir stående på stedet hvil. Shah foreslår to ting som er viktig for merkevarebygging: Nyskapningog repetisjon. 

Nyskapning handler om å holde seg original, skille seg ut og innovativ. 

Siden 1999har 37signals, i dag kjent som Basecamp, blogget om hva de gjør, hvorfor og hvordan de bygger firmaet sitt. På den tiden var det høyest uvanlig å gjøre. Ingen andre i bransjen hadde tenkt på å dele hvordan de jobbet, testet ting og samtidig konsulterte kundene sine. På denne måten ble de en pioner innenfor læring av SaaS (software as a service). 

Ved å dele sine idéer og prosesser fikk de et omdømme som et selskap som bidrar og hjelper andre selskaper med å komme på rett spor. Det endte med at de fikk over 200 000 følgere organisk uten å måtte betale noen for å markedsføre dem. 

Over tid tilførte de nye elementer i merkevaren sin med å lage en vitenskapelig tilnærming til lykke og produktivitet og samtidig som de hadde en radikal tilnærming til selskapets gjennomsiktighet. De var i stand til å holde seg oppdaterte og interessante og fikk det til å vare, fordi det kom fra et autentisk og ekte sted. For å bygge en merkevare kan du ikke bare snakke om hvor nyskapende dere er – dere må bevise at dere er det ved å praktisere det. 

For at andre skal bli bevisste på selskapet deres må du sørge for at du blir sett – mange ganger. Du må repetere deg selv for å sørge for at essensen av dere bli husket av andre. 

Viktigheten av innhold kan ikke bli understreket nok. Man kan nå ut på en rekke forskjellige måter, enten det er blant mennesker eller om det er å lage ulike variasjoner av innholdet ditt. Måten du velger å skalere det på er nøkkelen til hvorvidt du klarer å sette deg fast i folks minner. Widrich valgte å fokusere på kvalitet og gikk i dybden på ting. For eksempel hvordan man kan oppnå suksess på Twitter. Han sørget for å lage rundt 150 gjesteinnlegg om emnet, og til slutt ble Buffer ansett som det selskapet som hadde mest kunnskap om hvordan man gjorde det bra på Twiter. 

Gjennom Quick Sprout fikk de laget ulike annonser hvor de konsekvent brukte det samme ansiktet til å fronte selskapet deres. Enten de valgte sideannonser, bannere, profilbilder eller forsider. Ved å gjøre dette sørget de for at man klarte å gjenkjenne ansiktet. 

Et annet eksempel er AdEspresso, et digital markedsføringsfirma, hvor alle de ansatte har ansattbilder hvor de holder en espressokopp. Disse bildene går igjen på profilene deres i andre sosiale medier. ReadMe, har valgt å plassere ugle-maskoten sin overalt på siden deres. Grunnleggeren bak ReadMe sa at ”Våre kunder kjenner til Owlbert nå, men enda viktigere, så vet de nå at selskapet vårt skiller seg ut.”. 

Den beste måten å skape et varemerke på begynner med deg

 Når du starter på null, er det deg selv som er den beste merkevaren for selskapet ditt. Det er grunnregelen som har fått Jason Fried, Neil Patel og Leo Wildrich til å klare å bygge personlig merkevare samtidig som de har bygget opp bedriften fra ingenting. 

  • Nyskapingenbaseres på inspirasjonen du hadde da du startet selskapet ditt
  • Vær konsekvent med repetisjonfra en tidlig fase. Bygg på deg og din historie for å fange interesse.   

Om du klarer å gjennomføre dette, vil du klare å samle flere interessenter, og du vil feste seg til minnene deres og andres. Jo mer du repetere og skaper nytt innhold, jo større plass får du i bevisstheten deres. 

Før du vet ord av det vil folk tenke instinktivt på deg og bedriften din. Bare fordi de tenker på deg, vil du mest sannsynlig dele det med andre og vise produktet eller tjenesten din rundt. 

Det ligger mer bak merkevarebygging enn å dele ut gratis ting med logoen til bedriften din på. Du må lage en historie – legge lidenskap inn i det. Ditt produkt og selskap jobber for at kunden din skal oppnå mest mulig suksess. 

I dag eksisterer det mange hjelpemidler og produkter innenfor SaaS. For hvert oppdrag som må gjøres, finnes det en rekke ulike verktøy som kan fylle behovet. Til syvende og sist er det merkevaren din som differensierer deg fra andre. Ettersom det finnes en haug med selskaper i dag er enda viktigere enn noen gang å kunne klare å skille seg ut.       

One Reply to “Hvordan bygge en merkevare fra bunnen av”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *